Dette skal du gøre efter et indbrud
Der skal ikke herske tvivl om at have været udsat for indbrud, efterlader ofrene med en følelse af både vrede og magtesløshed.
Samtidig er det også virkelig ubehageligt at tænke på, at det kan ske igen, hvilket desværre ikke er en ukendt ting. Dette kan ske, hvis indbrudstyvene, én gang, er kommet afsted med mange værdier og disse med al sandsynlighed er blevet erstattet af nye, af forsikringsselskabet.
Hvis du har været udsat for indbrud, så er det vigtigt at du tager hurtig handling på at sikre dig selv, din familie og din bolig. Her er seks råd til hvad du skal gøre efter et indbrud.
1. Ring til politiet
Dette kan lyde selvsagt og som ganske almindelig sund fornuft, men hvis du kommer hjem og ser tegn på indbrud, så forhold dig i ro. Der kan være en risiko for at indbrudet fortsat er i gang og tyven stadig befinder sig i din bolig. Hvis du kan høre støj fra boligen eller på anden måde er usikker på om indbrudtyvene fortsat er i boligen, så undgå at konfrontere dem, men ring i stedet straks 1-1-2.
Hvis du følger det er trygt at gå ind i boligen, så undlad at røre ved noget, da det eventuelt kan ødelægge bevismateriale for politiet. Lad alt være som du har fundet det og ring til politiet på telefon 1-1-4, så de kan komme hjem til dig og udarbejde en rapport omkring indbrudet. Denne er vigtig, da den i mange tilfælde vil danne grundlag for behandlingen af sagen hos dit forsikringsselskab.
2. Sørg for at gen-sikre dit hjem
Efter politiet har været hjemme hos dig og udarbejdet deres rapport, er det vigtigt at du hurtigst muligt får gen-sikret dit hjem. Hvis en dør eller vindue er blevet ødelagt, så sørg for at få det repareret med det samme. Husk også at tjekke om indbrudtyven eventuelt har fået held med at stjæle en nøgle til boligen. I dette tilfælde, sørg straks for at få låsene udskiftet.
3. Undersøg hvad som mangler
Gennemgå din bolig omhyggeligt for at finde ud af hvad som mangler. Dette omfatter også ting, som ikke umiddelbart virker vigtige, så som breve, regninger og andre dokumenter. Hvis tyven har fået fingre i dokumenter som indeholder dit CPR-nummer, så kan det nemt bruges til f.eks. at optage lån i dit navn. Tjek også om det mangle nogle nøgler, samt naturligvis andre værdifulde genstande.
Hvis du har fået stjålet nogle Apple produkter, så tjek “Find Min” appen, som kan hjælpe med at lokaliserer hvor tingene befinder dig. Husk også at ændre dine forskellige adgangskoder og giv dit telefonselskab besked om midlertidigt at spærre eventuelle simkort i det stjålne apparat.
4. Anmeld indbrudet til dit forsikringsselskab
Tjek din indboforsikringspolice for at se, hvad du har krav på at få erstattet. Selv mindre værdifulde ting kan oftest anmeldes og som ordsproget siger, så danner mange bække små, en stor å.
Forbered også gerne kvitteringer og fotografier som beviser dit ejerskab af de stjålne effekter, hvis muligt, da dette vil hjælpe med behandlingen af dir krav hos forsikringsselskabet.
5. Gennemgå sikringen af din bolig
Nu er det tid til at du får gennemgået din boligs sikkerhed, så du minimerer risikoen for at få indbrud igen.
Vi har skrevet en guide med 7 gratis tips til at sikre dit hjem som du med fordel kan læse og følge.
Overvej samtidig om det måske er på tide at få installeret en tyverialarm. Et alarmsystem hjælper ikke blot med at afværge et indbrud når det sker, det har også en stor præventiv effekt. Hvorfor skulle indbrudstyven kæmpe med at komme ind i don bolig som er alarmsikret, når naboens ikke er det.
Se hvad alarmsikring af din bolig koster her.
6. Søg hjælp
Det er helt normalt at føle sig traumatiseret efter et indbrud, også selvom ingen er kommet noget til. Det er vigtigt at du får hjælp til at bearbejde hændelsen, så du hurtigt kommer ovenpå igen og sover godt om natten.
Sørg for at både du og din familie får den hjælp I har behov for. Tag eventuelt kontakt til en terapeut eller tal hændelsen god ud med familiemedlemmer og gode venner.
Login and Registration Form